Doseren en afvullen

In de industrie wordt heel wat gedoseerd en afgevuld. De automatiseringsgraad hierbij blijft toenemen. Mankracht is immers kostbaar. Maar er spelen meer zaken. Vaak is het bijvoorbeeld Arbo-gerelateerd. Denk bijvoorbeeld aan zware verpakkingen, verstuivende producten of brandgevaarlijke stoffen. Soms is het wenselijk de menselijke factor uit te sluiten (een onjuiste dosering of helemaal geen dosering).

Wij onderscheiden "doseren in een proces" van "afvullen in een eindverpakking". Dit heeft te maken met het verschillende doel. Bij het doseren gaat het veel meer om het logistieke verhaal er omheen. Wat zijn de toe te voegen componenten, wat zijn het voor verpakkingen, waar is de opslag, hoe ver moet verpompt worden, wat moet automtisch en wat niet? Enzovoorts. Bij het afvulen gaat het name om: wat is het product, in welke emballage moet afgevuld worden en wat is de gewenste snelheid en nauwkeurigheid.

Zowel de Gronfa doseermachines als de Gronfa afvulmachines worden klant-specifiek gebouwd. Maar de mate van standaardisatie is bij afvulmachines veel groter. Zo heeft Gronfa bijv. een standaard vullans ontwikkeld en zijn er standaard frames en statieven voor de verschillende typen afvulinstallaties. 

Bij Gronfa Procestechniek kunt u terecht voor (semi) automatische afvulinstallaties voor verpakkingen van 0,1 tot 1000 liter.

Typische emballages zijn:

  • flessen/bekers tot 1 liter
  • emmers tot 20 liter
  • yerrycans tot 20 liter
  • drums en vaten tot 200 liter
  • Ibc's tot 1000 liter

Projecten